Welkom bij justElectronics! Your world of Magento Extensions and Magento Themes.

Tutorial: Double sided PCB etsen

Vandaag een korte tutorial over hoe een dubbelzijdige printplaat succesvol te belichten.

Dubbelzijdige printplaten zijn bij uitstek geschikt om een complex ontwerp op een relatief klein oppervlak te krijgen, vooral als je gebruikmaakt van SMD componenten. Ik ga er vanuit dat je bekend bent met het belichten en etsen van enkelzijdige printplaten en dat je alle benodigde apparatuur en chemicalien voorhanden hebt.

Allereerst beginnen we natuurlijk met het maken van ons ontwerp in je favoriete PCB editor, bv Diptrace of Eagle, en zorgen ervoor dat er 2 layers aanwezig zijn. In deze tutorial gebruik ik het ontwerp voor SAM3X8E break-out DIY bare module, deze is nl double layered. In de tussentijd van de vorige post en deze post heb ik een nieuw ontwerp gemaakt voor deze module met vooral meet ontstoor componenten zoals ferite beads en een tweetal capacitor arrays voor een condensator netwerkje van in totaal 8 condensatoren van 100nF.

Wanneer je je ontwerp op een transparant afdrukt, voor de top en bottom layer een aparte afdruk natuurlijk, druk je direct een extra exemplaar af op gewoon papier, deze gebruiken we als sjabloon. Maak een fotogevoelige printplaat op maat voor je ontwerp en plak dit sjabloon met een paar plakbandjes op de plaat - het blauwe schutfolie niet verwijderen! anders wordt je plaat belicht en is deze onbruikbaar. Overigens maak ik gebruik van het basismateriaal van Bungard voor een optimaal resultaat.

sam-1Zorg dat je sjabloon er goed strak opzit. Neem nu je boormachine, bij voorkeur in een kolom zodat je echt recht kan boren, en kies een aantal eilandjes of via's om te boren. Meestal kies ik zelf via's aan 2 kanten van het ontwerp waarbij zeker aan 1 kant het duidelijk is hoe het transparant later gepositioneerd moet worden. Bijvoorbeeld 2 via's die dicht bij elkaar liggen en aan de overzijde 2 in de hoeken. Op deze manier kun je straks je transparant makkelijk op de juiste manier erop leggen. Boor de via's die je hebt uitgekozen.

sam-2

 

Markeer, nadat je de gaatjes hebt geboord en het sjabloon er voorzichtig af hebt gehaald, welke zijde van de print dit was. In mijn geval was het sjabloon de top-zijde, dus dat schrijf ik erop. Voor het idee heb ik even de geboorde via's gemarkeerd: zoals je kan zien 2 dicht bij elkaar liggende via's en nog eens 2 aan de overzijde. Op deze manier is het gemakkelijk om je transparant er op de juiste manier op te leggen voor het belichten. Het is natuurlijk uitermate belangrijk dat bij zijden op de juiste manier op de plaat komen en de via's (en andere componenten) goed kunnen worden verbonden naar de andere layer van de print.

Het belichten:

Haal voorzichtig het schutfolie van de plaat en bewaar deze (!), zelf plak ik deze even op het glas van de belichtingsbak ergens anders kan ook als je het folie er maar weer ongeschonden vanaf krijgt. Zelf begin ik altijd met de gemarkeerde zijde. plaats het juiste transparant op de plaat, en zorg daarbij dat de via's die je had uitgekozen om te boren precies over de gaatjes vallen, als het niet precies genoeg is dan heb je later het probleem dat de via's niet juist uitkomen aan de andere kant van je print. Belicht de plaat met je gebruikelijke tijd, en als het belichten klaar is plak je het shutfolie die je had bewaard voorzicht terug over de zojuist belichte plaat. Kant 1 is klaar. De andere kant kan nu worden belicht, positioneer de transparant van de andere layer weer heel precies over je geboorde via's en belicht deze zijde nu ook. Nadat deze zijde is belicht kun je het teruggeplakte shutfolie er ook afhalen en kan de plaat worden gefixeerd. Het fixeren gaat op de normale manier. Mocht je iets gebruiken om de print vast te houden als je hem fixeerd, tangetje ofzo, zorg er dan voor dat je tangetje geen banen bedekt aan de zijde die je minder goed in de gaten kunt houden. Meestal is er wel een hoekje waar geen banen lopen, dus pak dat hoekje. Als je plaat mooi is gefixeerd en het ziet er goed uit kun je alles met schoon water afspoelen en kan het etsen beginnen.

het etsen van een dubbelzijdige printplaat gaat exact op dezelfde manier als een enkelzijdige plaat. Na een kwartiertje in de etsbak te hebben gezeten ziet mijn resultaat er zo uit:

sam-3

 

Op de foto de dubbelzijdige printplaat van de SAM3X8E break-out DIY bare module na het schoonmaken met aceton. Na inspuiten van een plasticspray is de print klaar om verder geboord te worden. Als je de printplaat schoonmaakt met aceton na het etsen verwijder je de fotogevoelige laag die de banen beschermd, verdere bescherming met bv plasticspray,Flux SK10 of greencoating is dan nodig om je printplaat te beschermen tegen oxidatie.

One thought on “Tutorial: Double sided PCB etsen”

Leave a Reply