Welkom bij justElectronics! Your world of Magento Extensions and Magento Themes.

SAM3X8E Breakout prototype - Arduino DUE

Zoals beloofd gaat deze post over de SAM3X8E break-out DIY bare module.Vandaag heb ik een prototype gemaakt voor de SAM3X8E ARM Cortex processor van Atmel, die ik al eerder op een TQFP144 adapter heb gesoldeerd. Hieronder de print zonder de adapter:

breakout1

 

Het is een dubbelzijdige print geheel met smd componenten bestukt, en natuurlijk de benodigde (male) headers voor de TQFP adapter. Daarnaast een aantal (female) headers om enkele pinnen van de SAM3X8E te kunnen testen.

Omdat de SAM3X8E behoorlijk gevoelig is voor storing ben ik niet zuinig geweest met condensators. De voeding wordt verzorgd door de usb (rechts onder), en een LM1117 zorgt ervoor dat er een nette 3.3v voor de SAM3X8E beschikbaar is.

Helaas heb ik de USB nog niet werkend gekregen, moet dit nog verder uitzoeken, maar dit zal geen probleem opleveren. Als de USB verbinding werkt zal de SAM3X8E ook via de Arduino IDE te programmeren zijn. Omdat dit board een minimale opzet heeft en dus geen extra ATMEGA16u2 aan boord heeft voor het programmeren van de processor, zal de native usb van de SAM3X8E worden gebruikt.

Na het bevestigen van de adapter op het board, natuurlijk het spannendste moment: is alles goed gegaan en zal de programmer, in dit geval de SAM-ICE van Atmel, het device gaan vinden:

atmelstudio

 

Het is allemaal goed gegaan, Device Signature en target voltage kan uitgelezen worden, in ieder geval een teken van leven :)  Om snel te kunnen testen heb ik al eerder een voorbeeld sketch van Arduino met de Arduino IDE gecompiled, de bekende blink, het equivalent van 'Hello world!':

blinkyAls je het vinkje (verify) gebruikt, zal de code worden gecompiled zoals normaal maar zal niet worden geupload naar de Arduino, in dit geval het prototype. Ik gebruik Atmel Studio 6 en de SAM-ICE om het object (.elf) naar de SAM3X8E te schrijven. Het handige van de verify functie van de Arduino IDE is dat (als je verbose aan hebt staan in de settings) de IDE alles in het onderste gedeelte van je window laat zien, dus ook de locatie van de bestanden die aangemaakt zijn door de IDE. Het pad naar de bestanden kopieer je en geef je in in Atmel Studio 6. Het schrijven van de flash van de SAM3X8E gaat eigenlijk precies zoals met andere ATMEGA's.

breakout3Hierboven het board in volle glorie, rechts de knipperende LED. Omdat de SAM3X8E met een voedingsspanning van 3.3v werkt en deze LED een forward voltage tussen de 3,2v en 3,4v heeft hoeft er geen weerstand in serie gebruikt te worden. Tot dusver lijkt de bare-minimum opstelling te werken. De processor wordt herkend, en kan worden geflashed!! De proef is geslaagd :P

breakout2

Ondertussen ben ik begonnen met een 2de layout voor een wat verbeterde versie van de bare-minimum SAM3X8E breakout om de gehele print wat te verkleinen en meer pinnen naar buiten te brengen, de USB werkend te krijgen en meer componenten toe te voegen voor nog meer ontstoring, zoals ferrite beads. Wanneer de verbeterde versie af is zal ik hier verslag van doen en de layout posten zodat iedereen deze ook kan bouwen. Mocht je na het lezen van deze post al zelf aan de slag willen, kun je de huidige layout file krijgen door eventjes een emailtje te sturen naar info@justelectronics.nl. De layout is in het formaat van Diptrace.

Veel plezier!

3 thoughts on “SAM3X8E Breakout prototype - Arduino DUE”

Leave a Reply