Welkom bij justElectronics! Your world of Magento Extensions and Magento Themes.

justDuino Enano minimal component Arduino compatible

justDuino-enano

 

De kleinste Arduino compatible op justElectronics; justDuino enano. Met zijn 25mm x 25mm misschien wel de kleinste Arduino compatible verkrijgbaar! De enano is ontworpen volgens het minimal component principe waarbij enkel de componenten aanwezig zijn om de atmega te laten functioneren, alle bijkomstige componenten zijn weggelaten waardoor de enano een echte bare minimum arduino compatible is geworden.

justDuino-enano_info

 

Door de uiterst kleine afmetingen (25x25mm) is de justDuino enano uitermate geschikt om te gebruiken in een breadboard project of om in te bouwen in het uiteindelijke project. Er dient wel een voldoende gestabiliseerde voeding van 5.0v gebruikt te worden om de enano te voeden. Omdat de enano compleet met bootloader wordt geleverd kan de justDuino enano vanuit de Arduino IDE geflashed worden. Om de justDuino enano te flashen vanuit de IDE moet je gebruik maken van een usb/ttl converter of de USB-to-Serial bridge van justElectronics. De USB-to-Serial bridge van justElectronics heeft een auto reset zodat de justDuino enano net zoals andere Arduino boards gemakkelijk vanuit de IDE geflashed kan worden. De justDuino enano heeft ook een ICSP (In Circuit Serial Programmer) (1 op de afbeelding) connector om de AVR via een programmer te flashen, of om een andere bootloader te installeren op de AVR. Via de female header (2) kan een USB-to-Serial bridge worden aangesloten, de voedingsspanning kan via de male header (3) worden aangesloten. Let hierbij op de polariteit van de voeding en sluit de enano niet verkeerd om aan, aangezien dit een bare minimum uitvoering is heeft de enano geen polariteit beveiliging. sluit je toch de voeding verkeerd om aan, dan zal dit onherroepelijk het einde betekenen van de enano! Ook heeft de justDuino enano een power on LED en de bekende pin13 LED (4), deze blauwe LED licht kort op na het succesvol aansluiten van een usb/ttl device ten teken dat communicatie kan plaatsvinden.

De justDuino enano is leverbaar in 3 varianten: justDuino enano atmega8a, justDuino enano atmega168 en de justDuino enano atmega328p waarbij de atmega8a en 328p standaard met de optiboot bootloader worden geleverd. Meer informatie over de optiboot bootloader: optiboot pagina (opent in een nieuwe pagina). Voor meer informatie over het flashen van de justDuino enano vanuit de Arduiono IDE en welke wijzigingen je moet aanbrengen om de justDuino enano varianten te gebruiken kun je hier vinden.

2 thoughts on “justDuino Enano minimal component Arduino compatible”

 • Porto

  Hoi!

  Welk apparaat moet ik in de IDE onder Extra/Programmer selecteren?

  Reply
 • admin

  Om de justDuino Enano met de atmega8a of atmega328(p) te flashen selecteer je de AVRISP mkII onder het tools -> programmer menu in de Arduino IDE. De justDuino Enano 8a en 328p zijn beide voorzien van de optiboot bootloader. Het optiboot pakket moet dan ook geinstalleerd zijn. Ook is het aan te raden om de justDuino Enano op te nemen in het boards menu. Instructies om de Enano toe te voegen aan de Arduino IDE, via link: http://www.justelectronics.nl/blog/justduino-howto-instellingen-voor-arduino-ide-en-common-mistakes/.
  Gebruik altijd de nieuwste versie van de Arduino IDE. Voor de meeste recente versie: http://arduino.cc/en/Main/Software.

  Reply
Leave a Reply