Welkom bij justElectronics! Your world of Magento Extensions and Magento Themes.

jeDuino Programming board - breakout voor ATSAM3X8E

Sinds enige tijd heeft Arduino de nieuwe DUE, een krachtige ARM Cortex processor op de welbekende blauwe Arduino PCB. Natuurlijk hebben de developers van Arduino weer een prachtig product afgeleverd die nieuwe mogelijkheden geeft. maar wat is er nu mooier dan je project te bouwen rond deze fantastische controller zonder je Arduino DUE kwijt te raken? Juist een 'stand alone' processor. Met de eerdere microcontrollers van Atmel was dit niet zo'n groot probleem, de DIP versies zijn zelfs kinderlijk eenvoudig en gemakkelijk op een breadboard te plaatsen en daaromheen je project op te bouwen. Een ander verhaal wordt het al gauw als je de TQFP verpakkingen wil gaan gebruiken, deze zijn niet zo eenvoudig op een breadboard te plaatsen en zul je al gauw moeten uitwijken naar een speciale TQFP adapter voor deze SMD controllers. Op zich is dit ook niet zo'n groot probleem, de Atmega8 serie of Atmega32 serie met respectievelijk 32 en 44 pinnen zijn overzichtelijk en niet al te groot wanneer ze op een TQFP adapter zijn gesoldeerd en het bedraden op je breadboard gaat ook prima, een ander verhaal wordt het al een beetje bij de Atmega2560 met zijn 100 pinnen waarbij de pinnen aardig dicht op elkaar staan om maar te zwijgen over de ATSAM3X8E controller met 144 pinnen. De TQFP144 adapter is dan ook wat forser, het bedraden op een breadboard is eigenlijk niet te doen, als je de controller al aan de praat krijgt. De SAM3X8E is zeer gevoelig voor storingen op de voedingslijnen en dient dan ook grondig te worden afgeschermd tegen EMI.

justElectronics heeft een simpele oplossing hiervoor ontwikkeld: de jeDuino. Een PCB waarop je een ATSAM3X8E processor op een standaard TQFP144 adapter is gesoldeerd kan plaatsen en zo op een makkelijke manier je sketches kan uploaden vanuit de Arduino IDE. Natuurlijk heeft de jeDuino ook een ISP connector waarmee je de processor met de SAM-ICE vanuit atmel studio6 kan flashen voor de pro.

De jeDuino is een handige tool om je losse, op een adapter gesoldeerde, ATSAM3X8E ARM Cortex microcontroller snel te programmeren en te testen. Een groot voordeel van de jeDuino is dat alle benodigde voedingslijnen met de nodige afscherming aanwezig zijn samen met een mini USB poort. De meeste pinnen zijn naar buiten gebracht zodat je een prototype op een breadboard gemakkelijk kunt testen. Op deze wijze beschik je over een uitwisselbaar platform voor je losse ATSAM3X8E controllers, en wanneer je programma klaar is en je prototype werkend, is het makkelijk om de controller over te zetten naar het eind product. Zonder de gevaren van fouten in de layout op je zelf ge-etste printplaat, mocht dat wel het geval zijn ben je tenminste niet je kostbare controller kwijt.

jeDuino-V1-2

 

De jeDuino is verkrijgbaar in onze shop, als bare PCB maar ook als een kit. Alle benodigde componenten zitten in de kit om de jeDuino te bouwen. De kit bestaat uit voornamelijk 0805 SMD componenten, waaronder een power regulator een diverse condensatoren en EMI beads voor de ontstoring. De ATSAM3X8E zit niet in de kit.

Leave a Reply